Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği tarafından 2012 yılından itibaren düzenlenen TET Proje Pazarı etkinliğinin onuncusu, 17 - 18 Kasım 2021 tarihleri arasında sanal olarak Deal Room adlı platformda gerçekleştirildi. Bu yıl 3 kategori üzerinden toplanan proje başvurularında alınan karar çerçevesinde her kategorinin birincisine 100.000 TL para ödülü verilmesi kararlaştırıldı.
Etkinlik Hazırlık Süreci
Proje başvuru döneminde öncelikli olarak üniversiteler, Ar-Ge merkezleri, teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri vb. paydaşlarımızdan etkinliğimizi kendi ağlarına duyurmaları için destek istendi. Etkinliğimiz tanıtımı kapsamında;
- 17 Mayıs 2021 tarihinde KATÜ’nün Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi tarafından düzenlenen Girişimcilik Çalıştay’ına davet edildik ve online düzenlenen çalıştay programı dahilinde Sn. Metin Salt’ın sunumunun ardından TET Proje Pazarı etkinliğimizi tanıtan bir sunum yaptık.
- 25 Ağustos 2021 tarihinde İnovasyon ve Girişimcilik temalı, ekosistemin kanaat önderlerinin öğrenciler ile buluştuğu ve Sosyal sorumluluk bilinci ile ülkemizde o dönem yaşanan orman yangınları/sel felaketleri ile ilgili girişimcilik ekosisteminin çözümleri ve ilgisini tartıştığımız “Doğal Afetler ve Girişimcilik” webinarımız yine Sn. Metin Salt’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
- 21-27 Eylül 2021 tarihlerinde, Atatürk Havalimanında gerçekleştirilen Teknofest 2021 etkinliğine stant alanı ile katılım sağlandı. 25m2 stant alanında broşür dağıtımı yapıldı ve TET Proje Pazarı 9 etkinliğimizde ödül almış projelere ürünlerini sergileme imkânı sağlandı.
Yine etkinliğimiz tanıtımı kapsamında Ağustos 2021 itibarıyla sosyal medya ajansı Tüplü Televizyon ile anlaşma sağlanarak Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram ve Youtube hesaplarımız üzerinden içerik üretimi ve paylaşımlara başlandı. Ek olarak, geçtiğimiz yıl ödül alan projelerimizden ticarileşenler ile röportaj çekimleri yapılarak 6 adet Ticarileşen Proje Tanıtım Filmi hazırlandı. TET Proje Pazarı 10 etkinliğimizin tanıtım filmi için ise etkinliğimiz kapsamında yapılan tüm faaliyetlerden görüntüler toplanarak film haline getirilmesi kararlaştırıldı.
Yeni Paydaşlar Eklenme Süreci
4 Ekim 2021 tarihinde proje başvuru dönemi sona erdi. Bu süreçte 279 proje başvurusu gerçekleşti. 56 jüri üyemizin birkaç kademeden oluşan ve detaylı değerlendirmesi neticesinde etkinliğimizde sergilemeye karar verilen proje sayısı 60 ‘a indirildi.
Etkinliğimiz kapsamında topladığımız ve değerlendirdiğimiz bu projeleri sadece ödül vermekle kalmayıp ticarileşme yolunda bir sonraki safhaya taşınması için sene boyunca yatırım ağları ve kuluçka merkezleri ile birçok işbirliği toplantıları gerçekleştirildi. Türkiye’nin en önde gelen ve bazılarının uluslararası ayağı da olan 11 adet yatırım ağı ve 10 adet kuluçka merkezi ile iş birliği yapıldı. Bu yıl aramıza Yıldız Ventures ve 500 İstanbul gibi iki çok büyük yatırım ağı da katılmış oldu.
Paydaşlık protokolü imzaladığımız Yatırım Ağları ve Kuluçka Merkezleri için web sitemizde ön elemeyi geçen 60 finalist projeyi inceleyebilecekleri ara yüzler oluşturuldu ve görüşmek istedikleri projeleri tarafımıza bildirmeleri istendi.
Ayrıca, bu yıl Amazon Web Services ile yapılan iş birliği neticesinde TET Proje Pazarı 10 etkinliğine başvurusu kabul edilen her projeye 5.000 USD, ön elemeyi geçen her projeye ise 10.000 USD AWS kredisi –amazon tarafından belirlenen kriterleri karşıladığı takdirde- hesaplarında tanımlandı.
Paneller
Proje sergisi ve jüri değerlendirmeleriyle eş zamanlı olarak 17 ve 18 Kasım tarihlerinde ekosistemin önemli kurumlarının temsilcilerinin yer aldığı iki adet çevrimiçi panel de gerçekleştirildi.
- 17 Kasım’da Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt moderatörlüğünde “Yüksek Teknoloji Girişimleri” adlı bir panel gerçekleştirilmiş olup; panel katılımcıları olarak Microsoft Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, Techventure VC Kurucu Ortağı Sedat Avşar, Binovative A.Ş. Yöneitm Kurulu Başkanı Murat Peksavaş yer aldı.
- 18 Kasım tarihinde gerçekleştirilen “Ülkemizde ve Globalde Yeşil Teknoloji Girişimleri” adlı webinarımızda ise Grow in EMEA Yatırım Ağı Kurucu Ortağı Ali Rıza Babaoğlan moderasyonunda; Hackquarters CEO’su Kaan Akın, ODTÜ Teknokent Girişimcilik Uzmanı Başak Özcan ve Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı panelistlerimiz olarak yer aldı. Webinarlarımız Deal Room platformunda gerçekleştirilmiş olup Youtube’da canlı yayınlandı.
Projelerin Değerlendirilmesi
Ön değerlendirme ve ana değerlendirmede iş dünyasından profesyoneller, yatırımcılar ve akademisyenlerden oluşan 56 kişilik jürimiz iki gün boyunca projeler ile birebir çevrimiçi toplantılar yaparak değerlendirmelerini de yine web sitemizde yer alan online sistem üzerinden yaptılar.
Proje sahipleri iki gün boyunca çevrimiçi olarak projelerini tüm paydaşlarımıza sergileme imkânının yanı sıra, Deal Room platformu sayesinde konvansiyonel etkinlikte fırsat bulamadıkları tüm paydaş kurumlarımızın temsilcilerine ve etkinliğimizde yer alan ekosistemin tüm önemli isimlerine toplantı daveti iletme imkânı buldular. Bu toplantılarda proje sahiplerimiz yatırım arayışına ek olarak, projeleri için detaylı geri bildirim, Mentorluk ve network geliştirme konularında da fırsatlar yakaladılar.
Yatırım ağları, kuluçka merkezleri ve 2 gün boyunca jüri üyelerimizin gerçekleştirdiği toplantılara ek olarak plansız gelişen girişimci-yatırımcı/kuluçka merkezi gibi toplantılar da eklendiğinde etkinlik kapsamında 1.000’e yakın toplantı gerçekleştiği görüldü.
Sonuç
Bu yıl yatırım ağı paydaşlarımızın tümünden jüride yer alacak isimler beirlemelerini isteyerek hem jürimizdeki iş insanı-akademisyen dengesini düzenledik hem de yatırımcıların jüri görevi yaparak daha çok projeyi dinlemesini sağladık. Bu doğrultuda; geçtiğimiz yıllarda sadece beğendikleri projeleri dinleyen Keiretsu Forum Türkiye, TR Angels, Eczacıbaşı Momentum, 500 İstanbul, Startupfon, Boğaziçi Ventures, Angel Effect, Borsa İstanbul Özel Pazar, Grow in EMEA gibi yatırım ağlarından yetkililler etkinliğimizde jüri olarak yer aldılar. Buna ek olarak yatırım ağları jürilik yaptıkları kategoride olmayan ancak beğendikleri diğer projeler ile de görüşmeler yaptılar ve sonuç olarak etkinliğimizdeki projeleri yatırımcılarla buluşturma oranımız ciddi şekilde artmış oldu. Jüri görevlerinin dışında olacak şekilde; 5 yatırım ağı beğendikleri projeler ile toplamda 28 ek toplantı gerçekleştirdi.
Etkinlik çerçevesinde startup ekosisteminin önemli bir parçası olan 5 adet kuluçka merkezi paydaşımız Arçelik Garage, TİM-TEB Girişim Evi, MİTTO (Marmara Üniversitesi), ve Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi yetkilileri de jürimizde yer alarak projeleri değerlendirdiler.
Üç ayrı kategoride en yüksek puanı alan ilk 3 proje olacak şekilde toplam 9 proje ile her kategorinin ayrı ayrı final değerlendirmeleri 22 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirildi. Projeler kendi kategorilerindeki jürilere son bir kez bu defa toplu olacak şekilde sunumlarını yaptılar ve burada yapılan son oylamanın neticesinde her kategorinin 100.000 TL para ödülüne hak kazanan birincileri belirlendi:
AKILLI ENERJİ
- Karbon Yakalama Teknolojisi Ve Atıksu Bertarafı İle Mikroalglerden Biyoenerji Üretimi (Algbio) (100.000 TL)
Proje Açıklaması: ALGBIO endüstriyel atık suları ve baca gazlarını mikroalgler ile arıtarak bu atıklardan karbon negatif biyoyakıtlar ve algal biyoplastik üretmektedir. Karbon yakalama teknolojisi sayesinde ALGBIO baca gazlarından %90 oranında CO2 yakalamakta ve atık suyun %95 oranında biyolojik arıtımını sağlayarak müsilajı önlemektedir. Sonucunda ürettiği biyoenerji ise sanayi ve ulaşımda kullanıldığında %98 oranında emisyonu azaltarak küresel iklim değişikliği sınırını 1.5°’nin altında tutmayı hedeflemektedir.
AKILLI SAĞLIK
- Akıllı Radyolojik İnme Değerlendirme Platformu (100.000 TL)
Proje Açıklaması: İnme tanısında beyin görüntüleme büyük önem arz eder. İnme erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak geciken tanıya bağlı hastaların büyük kısmında felç ve ölüm gerçekleşmektedir. Akıllı Radyolojik İnme Değerlendirme Platformu olan hStroke derin öğrenme modelleri ile acil şartlarda çekilen tüm beyin BT ve MRG incelemeleri gerçek zamanlı tarar ve inmesi olan hastaların görüntülerini işaretleyerek hekimlere cep telefonlarından tarayıcı tabanlı olarak gösterir.
DİĞER UYGULAMALAR
- Noyatech (Hava Jeti Destekli Elektro-Üretim Yöntemi İle İplik Kaplama Teknolojisi) (100.000 TL)
Proje Açıklaması: Projenin amacı, hava jeti destekli elektro-üretim yöntemi ile iplik kaplama teknolojisinin geliştirilmesi ve bu teknoloji ile yenilikçi ipliklerin geliştirilmesidir. Öncelikle, elekro-üretim yöntemi ile nanolif iplik üzerine çalışma yapan ar-ge merkezleri ve üniversiteler için çalışmalarını yapabilecekleri çok yönlü, düzenli çalışan, etkin bir elektro-üretim makinesinin üretilmesidir. Geliştirilen yenilikçi makine ile nanolif ipliklerin üretiminde önemli bir etki yapması amaçlanmaktadır.