
Değerli Üyelerimiz,
Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) olarak amacımız; ihracatın artması, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması için çalışmalarda bulunmak, üyelerimizin menfaatlerini korumak, uluslararası arenada güçlü bağlantılar kurarak yeni pazarlara açılıp elektrik elektronik sektörünü daha yukarıya taşımaktır. Bu amaçla, Ticaret Bakanlığımız tarafından açıklanan İhracat Ana Planında 5 stratejik sektörden biri olarak belirlenen sektörümüzü daha yukarıya taşımak için çaba göstermek görev ve sorumluluklarımızın başında gelmektedir.
2020 yılının başından itibaren dünyanın maruz kaldığı korona virüs pandemisinin ilk başta Çin’de etkisini göstermesi, sonrasında Avrupa ve ABD’ye kayması ile dünya ticareti açısından hemen hemen tüm sektörler olumsuz yönde etkilenmiştir. Sektör ihracatımız 2020 yılının ilk iki ayında artış göstermiş fakat pandeminin yoğun etkilerinin hissedildiği Mart-Mayıs dönemini bir önceki senenin aynı dönemine göre %18’lere varan bir düşüşle kapatmıştır. Haziran ayında tüm dünyada başlayan normalleşme sürecinin oluşturduğu rahatlama ihracat rakamlarımıza olumlu yönde yansımış ve Haziran-Aralık döneminde ihracatımızda artışlar görülerek 2020 yılı ihracatımız 11,27 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Pandeminin olumsuz etkileri temel pazarımız olan Avrupa Birliği’nde çok daha fazla hissedilmesine rağmen ihracatçılarımızın olağanüstü çabası ve devletimizin desteğiyle sektör ihracatımız, bir önceki yıla göre %6,3 azalan Türkiye ihracatı ortalamasının üstünde bir performans göstererek yalnızca %1,6’lık bir daralma ile ülkemizin 2020 yılı toplam ihracatına %6,5 oranında katkı sağlamış ve tüm sektörler arasında 5. sırada yer bulmuştur. 2020 yılında alt sektörlerimiz bazında en fazla ihracat 3 milyar 628 milyon USD ile “Beyaz Eşya” ürün grubumuzda gerçekleşmiştir. Bu dönemde, “Elektronik” ürün grubumuzda 2 milyar 879 milyon USD; “Elektrik, Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları” ürün grubumuzda 2 milyar 868 milyon USD; “Kablo” ürün grubumuzda ise 1 milyar 896 milyon USD ihracat gerçekleşmiştir. Sektörümüzün en çok ihracat gerçekleştirdiği ve en fazla dış ticaret fazlası verdiğimiz ülke olan Birleşik Krallık’a ihracatımızın kesintisiz devamını sağlayacak ve 2020 sonrası ihracatımızı daha ileriye taşımamızı kolaylaştıracak olan Serbest Ticaret Anlaşması, imkânsız sayılabilecek kadar kısa bir sürede imzalanmıştır. Bu anlaşmanın beklentilerimiz doğrultusunda 01.01.2021’den itibaren geçerli olacak şekilde imzalanmasını sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN’a, değerli yardımcıları Sayın Gonca YILMAZ BATUR’a, Sayın Rıza Tuna TURAGAY’a, Sayın Sezai UÇARMAK’a, TİM Başkanımız Sayın İsmail GÜLLE’ye ve Ticaret Bakanlığımızın değerli bürokratlarına sektörümüz adına teşekkür ediyorum.
Ülkemizin 2020 yılı sanayi ürünleri ihracat birim kg fiyatı ortalama 1,23 USD iken sektörümüzün 2020 yılı İhracat birim kg fiyatı ortalama 5,14 USD’dir. Elektronik ürün grubumuzda yer alan ve yıllık 1 milyar USDın üstünde ihracat gerçekleştirdiğimiz yüksek teknoloji ürünü LCD TV ürün grubumuzun kg birim fiyatı ise 20,30 USD seviyesindedir. Mevcut ihracat yapımızda yüksek teknoloji ürünlerinin payı %3,4, orta-yüksek teknolojinin payı %36, düşük teknolojinin payı ise %60,6’dır. İhracatta büyük sıçramalar ancak bu yapıyı değiştirmekle mümkün olabilir. Yüksek teknoloji yatırımlarına verilecek destekler sadece ihracatımızı artırmayacak, niteliğini de değiştirerek ekonomimizin orta gelir tuzağından çıkmasını da sağlayacaktır.
İçinden geçtiğimiz sürecin, beraberinde küresel seviyede rekabetçiliğimizi etkileyecek kritik birtakım yeni öncelikleri de gündemimize taşıdığı görülmektedir. Salgın nedeniyle küresel tedarik zincirlerinin gözden geçirildiği ve alternatif üretim merkezlerinin değerlendirildiği bir dönemde, birçok üretim kaleminde ihracatçı olmamızın verdiği potansiyelin, orta ve uzun vadede fırsatlar yaratacağına inanıyoruz. Bu nedenle 2021 yılında yeni fırsatların hayata geçirilebilmesi için başta AB olmak üzere kritik pazarlarımızda gündeme gelen önemli gelişme ve eğilimlerin ihracatçı sektörler açısından hassasiyetle takip edilmesi önemli görülmektedir. Sektörümüzü yakından ilgilendiren Avrupa Yeşil Mutabakatının getirdiği düzenlemeler için yol haritaları ve dijitalleşmeye yönelik ihtiyacın karşılanması için hukuki altyapının oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Öte yandan 2021 yılı ve sonrasında ihracatımızın azalmasını önlemek amacıyla ve ülkemizin sürdürülebilir ihracat hedefinin sekteye uğramaması adına, ihracatçılarımızın acilen Covid-19 aşı programı kapsamına alınması ve aşılı serbest dolaşım konusunda yapılan uluslararası çalışmaların yakından takip edilerek söz konusu çalışmaların bir parçası olunması da pandemi sonrası oluşacak yeni düzene uyum sağlamak için bir gerekliliktir.
TET olarak, elektrik elektronik sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımızın ihracatının artırılması ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması hedefiyle çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. 2020 yılında pandemi nedeniyle ticaret heyetlerimizi askıya aldık. Ancak pandeminin etkilerinin yoğun hissedilmediği yılın ilk aylarında Hindistan, İngiltere, İrlanda, Tanzanya ve Kenya’da, ülke ve sektör bilinirliğine katkı sağlama ve üyelerimizin yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırma hedefiyle pazar araştırması faaliyetleri yürüttük. 2021 yılında uygun şartlar oluştuğu takdirde Hindistan ve Çin’in yanı sıra Ticaret Bakanlığımızın Hedef ve Öncelikli Ülkeler listesinde yer alan İngiltere, Kenya, Tanzanya ve Vietnam gibi ülkelere ihracatçılarımızı götürmeyi planlıyoruz. Yine, üyelerimizin uluslararası pazarlara girişlerine yardımcı olmak adına “Beyaz Eşya Yan Sanayi”, “Alçak Gerilim Elektrik Ekipmanları” ve “Elektromekanik” UR-GE projeleri kapsamında eğitim, seminer, ticaret heyetleri gibi faaliyetleri sürdürmeyi planlıyoruz.
2017 yılında başlayan TİM’in öncülüğünde yürütülen ve üniversite-sanayi işbirliğine dayanmakta olan “İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı” kapsamında, üyemiz şirketlerde inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması, inovasyon yönetimi altyapısının oluşturulması için firmalarımıza bu yıl da destek vermeye devam ediyoruz.
Sektör firmalarımız, katma değerli ihracat hedefiyle Ar-Ge ve teknolojiye Türkiye ortalamasının üzerinde yatırım yapmaktadır. Birlik olarak sürdürülebilir ihracat hedefi ve yüksek teknolojili ürün ihracatının arttırılması vizyonu çerçevesinde, yüksek katma değerli ürünlerin gelişimine imkân sağlanması ve yenilikçi teknolojilerin ön plana çıkarılması hedefine katkı sağlamak adına sektörümüzde inovasyon kapasitesini artırmak amacıyla bu yıl “TET Proje Pazarı” etkinliğimizin 9. sunu gerçekleştirdik. Bu sene sanal ortamda gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize 471 proje başvurusu aldık ve dereceye giren proje sahiplerine toplam 225 Bin TL ödül dağıttık. Proje sahiplerine projelerini tanıtma imkânı vererek girişimcileri, sanayicileri ve yatırımcıları ortak bir platformda buluşturup ticarileşmelerine imkân sağladık.
Yıllar içinde endüstriyel tasarım alanında yerini sağlamlaştıran ve en prestijli etkinliklerden birine dönüşen “İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması”nın bu yıl 16.sını düzenledik. Önümüzdeki yıllarda da tasarım ile özdeşleşen bu etkinliğe destek olmaya kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Ticaret Bakanlığı önderliğinde ihracatçılarımıza uluslararası pazarlara girişlerinde kolaylık sağlamak adına 2020 yılında 238 ihracatçımızın yeşil pasaport sahibi olmasına imkân sağladık.
Başarının takdir edilmesini, aynı parkurda koşan diğer firmalarımız için de bir motivasyon kaynağı olarak görmekteyiz. İhracatlarını artırmak ve yeni pazarlara ulaşmak gayesiyle çalışan üye firmalarımızı, bu çabaları ve başarılarından dolayı ödüllendirmek amacıyla Türkiye geneli ElektrikElektronik başta olmak üzere Beyaz Eşya, Elektronik, Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanlar ve Kablo alt sektörlerimizde ilk 3 sırada yer alan firmalarımızın yer aldığı TET 2020 İhracat Başarı Ödülleri listesini ve sektörümüzde her yıl 10 milyon USD ve üstü ihracat gerçekleştiren firmalarımızın bulunduğu İhracat Onur Listesini kamuoyu ile paylaştık. Bu vesileyle ödül alan tüm ihracatçılarımızı göstermiş oldukları başarı ve almış olduğu dereceden dolayı tebrik eder, sektör ihracatına ve ülkemiz ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Türkiye’nin dünya ticaretinde hak ettiği yerlere gelebilmesi için herkesin üzerine düşen görevler olduğuna inanıyoruz. Biz, Birlik olarak Türkiye ekonomisi için çok büyük öneme sahip yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi için fırsatlar yaratmaya çalışıyor ve birçok kurumla ortak bilgi ve paylaşım platformu oluşturmaya gayret ediyoruz. İhracata yönelik firmalarımızdan gelen tüm sorun ve önerileri imkân bulduğumuz her platformda seslendirmeye ve ihracatçılarımızın önünü açmaya çalışıyoruz. TET olarak sürdürebilir büyüme ve kalkınmanın katma değerli ihracat ile mümkün olduğuna inanıyoruz. Küresel çapta gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ile üyelerimizle birlikte aynı hedefe doğru çaba sarf ediyoruz. Üye sayımızla, ihracat verilerimizle ve ülke ekonomisine katma değer yaratan faaliyetlerimizle İhracat hedefimize ulaşmak için sektör paydaşlarımız ve derneklerimiz ile birlikte dayanışma içindeyiz ve sektörümüzün sorun ve çözüm önerilerini birlikte değerlendiriyoruz.
Son olarak; 2020 yılında tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte, başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Ekonomimizin güçlü kalabilmesi için İhracatçılar olarak üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirerek ülkemiz ihracatına katkı sağlamayı arzu ediyor, bu süreçten hep birlikte güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum.
2021 yılının ihracatta ülkemiz adına önemli gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olmasını dileyerek başta ihracatçı şirketlerimiz ve çalışanları olmak üzere gece gündüz demeden çalışarak ihracatımıza katkı sağlayan ve emeği geçen herkese üstün çalışma ve başarılarından dolayı teşekkür ediyorum.