
Değerli Üyelerimiz,
2021 yılı, 2020’de başlayan pandemi nedeniyle yaşanan kapanmalar ve uygulanan kısıtlamalar sonucu küresel ticaretin işleyişinde meydana gelen aksaklıkların toparlanmaya başladığı bir yıl oldu. Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı İhracat Ana Planı’nda öncelikli 5 sektörden biri olarak belirlenen elektrik elektronik sektörümüz, 2021 yılında bir önceki yıla göre büyük bir toparlanma göstererek %28’lik artışla 14,4 milyar USD ihracat gerçekleştirdi. 2021 yılında, temsil ettiğimiz alt sektörlerimiz bazında en fazla ihracatı 4,5 milyar USD ile “Beyaz Eşya” ürün grubumuzda gerçekleştirdik. Bu dönemi, “Elektrik, Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları” ürün grubumuzda 3,6 milyar USD, “Elektronik” ürün grubumuzda 3,4 milyar USD, “Kablo” ürün grubumuzda ise 2,7 milyar USD ihracat ile tamamladık.
Birleşik Krallık’la ülkemiz arasında 2021 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması, sektörümüzün Brexit sonrası rekabet avantajının devam etmesi açısından önemli bir dönüm noktasıydı. Nitekim en fazla ihracat yaptığımız ülke olan Birleşik Krallık’a gerçekleştirdiğimiz ihracat incelendiğinde 2020 yılında 1,6 milyar USD olan sektör ihracatımızın 2021 yılında 2 milyar USD’yi aştığını görmekteyiz.
Türkiye’nin 2021 yılı sanayi malları ihracat birim kilogram fiyatı 1,52 USD iken tamamı yüksek ve orta-yüksek teknoloji ürünlerinden oluşan elektrik elektronik sektörümüzün birim kilogram fiyatı 5,87 USD oldu. Sektörümüz içerisinde yüksek teknoloji ürünü olan ve en yüksek ihracatı gerçekleştirdiğimiz LCD TV ürün grubumuzun kilogram birim fiyatı ise 27 USD seviyesine ulaştı. İhracatta büyük sıçramalar gerçekleştirebilmek için ülkemiz ihracatı içerisinde %3 olan yüksek teknoloji ürünlerinin payını artırmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
Salgın döneminde ham madde fiyatlarındaki artışlar, pandeminin getirdiği ilave masraflar ve döviz kurlarındaki değişkenlikle birlikte yabancı finans kurumlarından sağlanan kredi olanaklarının azalması, firmalarımızın kredi ihtiyacını iki katına çıkarmıştır. Salgının etkisi azalmış olmasına rağmen, gündeme gelen jeopolitik riskler, küresel ekonomide yaşanmakta olan enerji maliyet artışları, global tedarik zincirinde meydana gelen aksaklıklar 2022 yılının zorlu bir yıl olacağını göstermektedir. Yönetim Kurulu olarak görevde bulunduğumuz son 4 sene içerisinde ihracatın artırılması ve sektör sorunlarımızın çözümü amacıyla gerçekleştirdiğimiz pek çok faaliyetin yanı sıra, firmalarımıza finansal açıdan destek olmak amacıyla diğer sektörlerin çoğunda onbinde 5 oranında ödenmeye devam edilen nispi aidat oranını onbinde 2’ye düşürdük.
Geleneksel ve orta teknoloji ürünlerin daha katma değerli ürünlere dönüşmesi markalaşma ile mümkündür. Bu konuda da Turquality Destek Programı dünyadaki nadir marka destek programlarından biridir. Ancak, uygulamada getirilen firma limitleri nedeniyle programın etkinliği azalmıştır. Bu desteğin de tekrar limitsiz olarak uygulanması amacıyla girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bir yandan da yüksek katma değerli ürünlerin gelişimine imkân sağlanması ve yenilikçi teknolojilerin ön plana çıkarılması hedefine katkı sağlamak için geçtiğimiz yıl “TET Proje Pazarı” etkinliğimizin 10.sunu gerçekleştirdik. İş dünyasından profesyoneller, yatırımcılar ve akademisyenlerden oluşan 56 kişilik jürimiz ile iki gün boyunca çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize 279 proje başvurusu aldık ve dereceye giren proje sahiplerine toplam 300 bin TL ödül dağıttık. Proje sahiplerine projelerini tanıtma imkânı vererek girişimcileri, sanayicileri ve yatırımcıları ortak bir platformda buluşturup ticarileşmelerine imkân sağladık.
İhracatımızın büyük çoğunluğu AB’ye olmakla beraber, AB ithalatı içindeki payımızın halen küçük olduğunu, hiçbir sektörümüzün vazgeçilmez olmadığını ve Avrupa Birliği yeni STA’lar yaptıkça Gümrük Birliği’nin ihracatımıza sağladığı avantajların git gide azaldığını görmekteyiz. AB’nin 2050 karbon-nötr hedefi doğrultusunda önümüzdeki bir iki yıl içerisinde hayata geçireceği AB sınırda karbon düzenlemesi, döngüsel ekonomi, iklim kanunu vb. enerji ve çevre alanında kapsamlı düzenlemeleri elektrik-elektronik sektörü gibi enerji ve kaynak yoğun sektörler için ek yatırım maliyetleri doğurmaktadır. AB’nin en önemli ihraç pazarımız olduğu dikkate alındığında firmalarımızın Yeşil Mutabakat’a uyum sağlamak üzere yapacakları yeni yatırımların desteklenmesi önem arz ediyor. Bizler de sektörel derneklerimizden temsilcilerin de bulunduğu Sektör Strateji Planlama ve AB Yeşil Mutabakat komitelerimiz ile çalışmalar gerçekleştiriyor, firmalarımızı bu sürece hazırlamaya çalışıyoruz.
TET olarak, elektrik-elektronik sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımızın ihracatının artırılması ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması hedefiyle çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Sınırların tekrardan açıldığı 2022 yılında Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Kenya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, İngiltere, İrlanda, Danimarka, Litvanya, Estonya, Letonya, İsveç, Norveç, Kosta Rika ve Guatemala’da ülke ve sektör bilinirliğine katkı sağlama ve üyelerimizin yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırma hedefiyle sektörel ticaret heyetlerine yönelik programımıza başladık. Heyetlerimizde uzun yıllardan bu yana devlet katkısına ilave Birlik bütçesinden %25 destek veriyor ve prefinansman imkânı sağlıyoruz. Bu yıl dövizdeki yükselişi dikkate alarak heyetlerdeki ikili görüşme organizasyon masraflarını da Birlik bütçesinden finanse etmeye başladık.
Yine, üyelerimizin uluslararası pazarlara girişlerine yardımcı olmak adına yürüttüğümüz “Alçak Gerilim Elektrik Ekipmanları” ve “Elektromekanik” UR-GE projeleri kapsamında eğitim, seminer, ticaret heyetleri gibi faaliyetleri sürdürmeye devam ediyoruz.
2017 yılında TİM’in öncülüğünde başlayan ve üniversite-sanayi işbirliğine dayanmakta olan “İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı” kapsamında, üyemiz şirketlerde inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması, inovasyon yönetimi altyapısının oluşturulması için firmalarımıza bu yıl da destek vermeye devam edeceğiz.
Yıllar içinde endüstriyel tasarım alanında yerini sağlamlaştıran ve en prestijli etkinliklerden birine dönüşen “İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması”nın 2021 yılında 17. sini düzenledik.
Ticaret Bakanlığı önderliğinde ihracatçılarımıza uluslararası pazarlara girişlerinde kolaylık sağlamak adına 2021 yılında rekor bir sayıyla 524 ihracatçımızın yeşil pasaport sahibi olmasına imkân sağladık.
Başarının takdir edilmesini, aynı parkurda koşan diğer firmalarımız için de bir motivasyon kaynağı olarak görmekteyiz. İhracatlarını artırmak ve yeni pazarlara ulaşmak gayesiyle çalışan üye firmalarımızı, bu çabaları ve başarılarından dolayı ödüllendirmek amacıyla TET 2021 İhracatın Liderlerine ödüllerini takdim ettik. Bu vesileyle ödül alan tüm ihracatçılarımızı tebrik eder, sektör ihracatına ve ülkemiz ekonomisine sağladıkları katma değerden dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Stratejik önemde olan bu büyük sektörü, varlıklarını çok önemsediğimiz sektörel derneklerimiz ve paydaşlarımızın katkıları ile birlikte yönetiyoruz. Sektörel derneklerimizden temsilcilerin de bulunduğu komiteler ile çalışmalar gerçekleştiriyor, ihracata yönelik firmalarımızdan gelen tüm sorun ve önerileri imkân bulduğumuz her platformda seslendirmeye ve ihracatçılarımızın önünü açmaya çalışıyoruz. Üye sayısıyla, ihracat verileriyle ve ülke ekonomisine katma değer yaratan faaliyetlerimizle ihracatımızı artırmaya, ihracatçılarımızın dünya ticaretinde rekabet gücü yüksek oyuncular olmalarına katkı sağlayan çalışmalara, 2022 yılında da büyük bir şevkle devam edeceğiz.
Ekonomimizin güçlü kalabilmesi için ihracatçılar olarak üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirerek ülkemiz ihracatına katkı sağlamayı arzu ediyor, ihracatçı şirketlerimize, sektör paydaşlarımıza ve çalışanlarına başarılarla dolu bir yıl diliyorum.
Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.