Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği tarafından 2012 yılından itibaren düzenlenen TET Proje Pazarı etkinliğinin on birincisi bu yıl 21-22 Aralık 2022 tarihleri arasında sanal olarak Deal Room adlı platformda gerçekleştirildi. Bu yıl 4 kategori üzerinden toplanan proje başvurularında her kategorinin birincisine 100.000 TL olmak üzere toplamda 400.000 TL para ödülü verildi. Buna ek olarak, kategorilerimizde 25 yaşını doldurmamış tohum projelerden ikisine 10.000 TL Mansiyon ödülü layık görüldü.
Yıl boyu alınan proje başvuruları neticesinde 63 proje ön değerlendirmeyi geçmiş ve etkinliğimizde projelerini sergileme imkânı bulmuştur.
Etkinlik Hazırlık Süreci
Proje başvuru döneminde öncelikli olarak üniversiteler, Ar-Ge merkezleri, teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri vb. paydaşlarımızdan etkinliğimizi kendi ağlarına duyurmaları için destek istendi. Etkinliğimiz tanıtımı kapsamında;
- İYTE İnovasyon Topluluğu tarafından 9-10 Mart 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen Createch+ etkinliğine ana paydaş olarak katılım sağlandı. Etkinlik seminer programı içerisinde TET Proje Pazarı paydaşlarımızdan Arçelik Garage startup Program Koordinatörü Sn. Aykut Hocaoğlu ve Vestel Siber Güvenlik ve Çözüm Entegrasyon Grubu Müdürü Sn. Gürhan Gür panelist olarak yer aldığı etkinliğin fuaye alanında TET Proje Pazarı standında broşür dağıtımı yapıldı ve katılımcılara bilgi verildi. Eş zamanlı olarak Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm başkanları ve ilgili hocalar ziyaret edilerek etkinliğimize başvurmaları için öğrencileri yönlendirmeleri ve duyuru çalışmalarımıza destek olmaları talep edildi.
- IEEE’nin İTÜ’de yer alan Computer Society öğrenci kolunun 25-26 Mayıs 2022 tarihlerinde düzenlediği GOALS Zirvesi’nde paydaşlarımızdan Vestel Ventures Girişimcilik Program Müdürü Sn. İlker Temuzkuşu’nun Türkiye’de girişimcilik ekosistemi ve Vestel Ventures olarak çalışmalarını içeren bilgilendirici sunumunun ardından TET Proje Pazarı tanıtımına ilişkin bir sunum gerçekleştirerek ilgilenen öğrencileri etkinliğimize katılmaya davet ettik.
- 14 Eylül 2022 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi’nde paydaşlarımız ve önceki yıllardan başarılı projelerimizin katılımıyla TET Proje Pazarı Networking Event gerçekleştirildi. Etkinliğimize paydaş kurumlarımızdan TİM-TEB Girişim Evi, ODTÜ Teknokent, Amazon Web Services, İTÜ Arı Teknokent, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Boğaziçi Teknoloji Transfer Ofisi, Vestel Ventures ve Borsa İstanbul’dan temsilciler katılım göstermiştir. Ticarileşmiş projeler içerisinden ise GlaucoT, Uptechlabs, HydroBorPEM, Pointek, Robomer, İltema ve EMF Motor proje stantları ile etkinliğimizde yer almışlardır.
- 29 Eylül 2022 tarihinde Manisa Celal Bayar Üniversite’sinde öğrenci kulübü paydaşımız IEEE koordinasyonunda İnovasyon ve Girişimcilik Semineri gerçekleştirildi. Davetimiz üzerine Vestel Ventures Girişimcilik Programları Koordinatörü Sn. İlker Temuzkuşu moderatörlüğünde; Türk Hava Yolları Kurumsal İnovasyon ve Projeler Başkanı Sn. Lokman Ökten ve Uptechlabs Kurucu Ortağı Sn. Mert Kalaycı panelimizde yer almışlardır. 28 Eylül 2022 tarihinde üniversiteye ilk ziyaret gerçekleştirilerek Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı ve öğretim üyeleri ile çok sayıda toplantı gerçekleştirildi. TET Proje Pazarı etkinliğimizin tanıtımı yapılarak öğretim üyelerinden etkinlik duyurusu için destek talep edildi.
- 20 Ekim 2022 tarihinde Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde öğrenci kulübü paydaşımız IEEE koordinasyonunda Türkiye’de Medikal Sektörü: Girişimcilik ve Devlet Destekleri başlıklı seminer gerçekleştirildi. TET Proje Pazarı jürilerinden Atabay İlaç firmasının Arge ve İnovasyon Müdürü Sn. Doğan Taşkent’in moderasyonunda; TÜSEB Projeler ve Destek Daire Başkanı Sn. Batuhan Yeşilyurt, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Onaylanmış Kuruluş ve Klinik Araştırmalar Daire Başkanı Sn. Fatih Topuz ve Re-pie Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Kurucusu Sn. Emre Çamlıbel panelimizde yer aldılar. 19 Ekim tarihinde üniversiteye ilk ziyaret gerçekleştirilerek Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı ve öğretim üyeleri ile çok sayıda toplantı gerçekleştirildi. TET Proje Pazarı etkinliğimizin tanıtımı yapılarak öğretim üyelerinden etkinlik duyurusu için destek talep edildi. 20 Ekim 2022 tarihinde etkinliğimizden önce panelistlerimizin de katılımı ile Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi’ne ziyaret gerçekleştirilerek, ETTO Genel Müdürü Sn. Serhat Dalkılıç’tan bölgedeki projeler ve faaliyetler hakkında bilgi edinildi.
- 25-27 Ekim 2022 tarihlerinde paydaşımız T3 Girişim Vakfı tarafından İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen Take-off İstanbul etkinliğine, TET Proje Pazarı etkinliğimizin tanıtımını yapmak ve girişimcileri etkinliğimize yönlendirmek amacıyla katıldık ve birçok girişimci ile görüşerek etkinliğimize davet ettik; etkinlik alanında broşür dağıtımı yaptık ve kurumlarla bir araya gelerek etkinliğimizi anlatma fırsatı bulduk.
Yine etkinliğimiz tanıtımı kapsamında Eylül 2022 itibarıyla sosyal medya ajansı Tüplü Televizyon ile anlaşma sağlanarak Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram ve Youtube hesaplarımız üzerinden içerik üretimi ve paylaşımlara başlandı. Ek olarak, geçtiğimiz yıl ödül alan projelerimizden ticarileşenler ile röportaj çekimleri yapılarak 8 adet Ticarileşen Proje Tanıtım Filmi hazırlandı. TET Proje Pazarı 11 etkinliğimizin tanıtım filmi için ise etkinliğimiz kapsamında yapılan tüm faaliyetlerden görüntüler toplanarak film haline getirilmesi kararlaştırıldı.
Paydaşlar Koordinasyonu
25 Kasım 2022 tarihinde proje başvuru dönemi sona erdi. Jürimiz tarafından yapılan ön değerlendirme sürecinin ardından 63 projenin etkinliğimizde sergilenmesine karar verildi.
Etkinliğimiz kapsamında topladığımız ve değerlendirdiğimiz bu projeleri sadece ödül vermekle kalmayıp ticarileşme yolunda bir sonraki safhaya taşınması için sene boyunca yatırım ağları ve kuluçka merkezleri ile birçok iş birliği toplantıları gerçekleştirildi. Etkinliğimizde 7 yatırım ağı, 4 kuluçka merkezi ve TÜSEB yer almış olup, paydaşlarımızın temsilcileri hem jüri kadromuzda yer alarak kendi kategorilerinin tüm projelerini değerlendirmiş hem de özellikle tanışmak istedikleri projeleri tarafımıza bildirerek ekstra toplantılar gerçekleştirmişlerdir. Bu yıl yeni iş birliklerimizle Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi kurumları ilk kez etkinliğimizde yer almışlardır.
Ayrıca, Amazon Web Services ile devam eden iş birliğimiz neticesinde TET Proje Pazarı 11 etkinliğine başvurusu kabul edilen her projeye 5.000 USD, ön elemeyi geçen her projeye ise 10.000 USD AWS kredisi –amazon tarafından belirlenen kriterleri karşıladığı takdirde- hesaplarında tanımlandı.
Panel
Proje sergisi ve jüri değerlendirmeleriyle eş zamanlı olarak 21 Aralık tarihinde Arçelik Garage Startup Program Koordinatörü Aykut Hocaoğlu, BSH Startup Kitchen VC Yöneticisi Güney Kaya ve Vestel Ventures Girişimcilik Programları Müdürü İlker Temuzkuşu’nun yer aldığı “Türkiye’de Tüketici Elektroniği ve Girişimcilik” başlıklı online bir panel Deal Room platformunda gerçekleştirilmiştir.
Projelerin Değerlendirilmesi
2 gün boyunca süren etkinliğimizde 670 birebir görüşme gerçekleşmiştir.
4 ayrı kategoride en yüksek puanı alan toplamda 14 proje her kategorinin birincisini belirlemek için 26 Aralık 2022 tarihinde final değerlendirmelerine davet edilmiştir. Yapılan nihai değerlendirmelere istinaden kategori bazlı birinciler 100.000 TL büyük ödülün sahibi olurken, proje sahipleri henüz 25 yaşını doldurmamış 2 projeye de Yürütme Kurulumuzun kararıyla 10.000 TL Mansiyon Ödülleri verilmiştir.
Kazanan Projeler:
- Çevre Uygulamaları
KANNABİNOİDLERİN MİKROALG TABANLI ÇEVRECİ VE YÜKSEK SAFLIKTA ÜRETİMİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ(BIONOME)
Kannabinoidler, Cannabis sativa (hint keneviri) bitkisinin psikoaktif olmayan bileşikleridir. İlaç ve kozmetik sektörleri başta olmak üzere birçok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Projemizle normalde çok maliyetli ve verimsiz olan kannobinoid üretim süreçlerine alternatif olarak geliştirdiğimiz mikroalg tabanlı kannabinoid üretim yöntemini sunuyoruz. Bu üretim yöntemine rekombinant üretim denilmektedir. Yöntemimizle, 1 dönüm ekili bitki arazisinden elde edilen ürün miktarına 50 metre karelik bir alanda yer alan kendi tasarladığımız biyoreaktörlerde sağlanacaktır. Kannabinoid ürün gamımızın ilk ürünü olan CBD üretimi için, genetik mühendisliği, biyoproses mühendisliği gibi çeşitli alanları içeren multidisipliner AR-GE çalışmaları gerçekleştirmekteyiz.
- Enerji Uygulamaları
FLEKSHEAT
İltema Arge şirketi olarak amacımız düşük voltajlar ile çalışabilen, metalik direnç elemanı(rezistans) içermeyen, taşınabilir güç kaynakları (pil, akü vb.) ile çalışabilen, elektrik çarpma riski taşımayan, ısı yayan kumaşların tasarımı, geliştirilmesi ve üretimini gerçekleştirmektedir. İltema yeni markası Fleks Heat ile yeni nesil yerden ısıtma için kullanılan metal olmayan kabloların üretimini gerçekleştirmiş bu alanda da Türkiye de öncü şirket olmuştur.
- Sağlık Uygulamaları
BÖBREK HASARI ERKEN TESPİT BİYOBELİRTEÇİ (ARGEREN NEPHRO TEST)
İdrar trehalaz enzimi aktivitesi böbrek hasarının bir göstergesidir. Argeron NephroTesT idrar trehalaz enzimi aktivitesi ölçümü için in vitro diyagnostik (biyokimyasal tıbbi tanı) alanında idrar glukoz ölçümü için kullanılan bütün kitler ile (idrar strip testleri dahil) kullanım için uygundur. Trehalaz renal proksimal tübüllerde bulunan, 75kDa molekül ağırlığına sahip glikoprotein yapıda bir enzimdir. İdrar trehalaz ölçümü böbrekte oluşan hasar için tarama, tanı ve takipte kullanılabilir. Örneğin diyabetin erken dönemlerinde, proteinüri ve glukozüri negatifken bile kontrol grubuna göre trehalaz aktivitesinin yüksek olduğu bildirilmiştir. Kurşun ve kadmiyum gibi bazı çevresel toksinler ile ve ampisilin ve tobramisin gibi ilaçlara bağlı böbrek hasarını erken gösterebilir. Ayrıca kronik glomerüler hastalık ve özellikle nefrotik sendromda da idrarda trehalaz aktivite artışı bildirilmiştir.
- Diğer Uygulamalar
OTONOM FİLO ROBOTLAR VE FİLO YÖNETİM YAZILIMI
Geliştirdiğimiz teknoloji, her robotun haritalama, konumlandırma, yol planlama, otonom sürüş kabiliyeti ve bu bilgilerin paylaşılmasını içermektedir. Filolar halinde hareket eden robotlar, yapay zekaya dayalı algoritmalar sayesinde minimum rota uzunluğunda maksimum verimlilikle çalışır. Kullanılan en önemli teknolojiler SLAM (eşzamanlı konumlandırma ve haritalama) ve FMS'dir (filo yönetim sistemi). SLAM süreci, önceden bilinmeyen bir ortamda gezinmek veya önceden bilinen bir ortamın haritasını revize etmek ve bir konum bulmak için karmaşık bir dizi hesaplama, algoritma ve sensör girdisi kullanır. Birimler içerisinde çalışan birden fazla robotu yönetmek ve kontrol etmek için Filo Yönetim Sistemi (FMS) uygulanmaktadır. FMS, robot filosunun eksiksiz, merkezi ve merkezi olmayan yönetimini sağlayarak, kullanıcıların standart iletişim protokolleri aracılığıyla çeşitli cihazlardan farklı mobil robotik sistemleri yönetmesine olanak tanır. FMS'de robotlar, rota ve konum bilgilerini birbirleriyle paylaşır. Bu bilgiler ışığında algoritmalarımız, robotların görevlerini çarpışmadan gerçekleştirecekleri rotaları kural setlerimize göre belirler. Tamamen kendi geliştirdiğimiz ürünlerimiz sayesinde daha ucuz, daha fazla yük taşıyabilen ve herhangi bir depo yönetimi uygulaması ile birleştirildiğinde daha esnek bir yapıya sahip benzersiz bir değer elde edilmektedir.
- Mansiyon 1
BİTOHUM
BiTohum, tarımla yeni nesil teknolojiyi birleştirerek çiftçinin üstlendiği iş yükünü azamiye indirip, tarımsal faaliyetten alınan verimin arttırılması ve ülke kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını amaçlamaktadır. Son yıllarda oldukça popüler olan topraksız tarım sistemini sensörler, yapay zekâ tabanlı algoritmalar, veriler ve robotik teknoloji ile birleştirerek yeni bir tarımsal üretim sisteminin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sistem, yapay ışık kaynağı kullanarak kendi verileri ve algoritmaları ile yönetilebilen bir otomasyona sahiptir. Veriler ve istatistikler internet ortamından istenilen yerde ve istenilen zamanda ulaşılabilecek şekilde geliştirilmektedir. Bu sayede üretici uzaktan yönetim ve kontrol ile her an sistemle iletişim halinde olabilecektir. Sistem, bitkinin EC, PH, mineral, ışık alma süreleri, kök gelişimi gibi formlarını göz önünde bulundurularak en kısa sürede en iyi verim alması için geliştirilmiştir.
- Mansiyon 2
ENGELSİZ BİR DÜNYA
Felçli, yarı felçli ve kas eklem problemi yaşayan insanların televizyon, telefon ve bilgisayar başta olmak üzere teknolojik cihazları kullanım kolaylığı sağlayan cihazlar üretmek amacıyla geliştirilmiştir.. Cihazların üretiminde biyopsikososyal model kullanılmıştır. Bu model Dünya Sağlık Örgütü’nün 1980’lerden beri, sosyal modelin daha gelişmiş bir yorumu olarak, beden ve toplum faktörlerini etkileşimsel bir zeminde ele alarak tıbbi ve sosyal modellerin entegrasyonunu hedefler. Engelliliği sadece kişinin kendisinden kaynaklanan bir ‘özrün’ neticesi” olarak değil “kişi ile çevresi arasındaki dinamik etkileşimin bir ürünü olarak” betimler. Bu yaklaşıma göre hedef sakatlıkları bulunan bireyleri devre dışı bırakmak değil, etkinleştirmektir.