Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği tarafından 2012 yılından itibaren düzenlenen TET Proje Pazarı etkinliğinin on ikincisi bu yıl 12-13 Aralık 2023 tarihleri arasında sanal olarak Deal Room adlı platformda gerçekleştirildi. Bu yıl 3 kategori üzerinden toplanan proje başvurularında her kategorinin birincisine 100.000 TL olmak üzere toplamda 300.000 TL para ödülü verildi. Buna ek olarak, kategorilerimizde 30 yaşını doldurmamış tohum projelerden her kategorideki en yüksek puanı alan birer projeye 20.000 TL Mansiyon ödülü layık görüldü.
Etkinliğimize başvuru yapan 348 projeden 130’u eksik veya geçersiz başvuru sebebiyle reddedilmiştir. Kalan 258 projeden 55 tanesi Ana Değerlendirmeye hak kazanmıştır. Ana Değerlendirme sürecinde ise 10 proje yarışmadan çekilmiş olup, toplam 45 proje değerlendirilmiştir.
2 gün boyunca süren etkinliğimizde 860 birebir toplantı gerçekleşmesi ön görülmüş olup, bu toplantılardan yatırım ağları hariç 700 birebir görüşme gerçekleşmiştir. Planlanan görüşmelerin gerçekleşme oranı %81 olarak gerçekleşmiştir.
Proje sahiplerimiz iki gün boyunca online olarak projelerini tüm paydaşlarımıza sergileme imkânının yanı sıra, Deal Room platformu sayesinde konvansiyonel etkinlikte fırsat bulamadıkları üzere tüm paydaş kurumlarımızın temsilcilerine ve etkinliğimizde yer alan ekosistemin tüm önemli isimlerine toplantı daveti iletme imkânı buldular. Bu toplantılarda proje sahiplerimiz yatırım arayışına ek olarak, projeleri için detaylı geri bildirim, mentorluk ve network geliştirme konularında da fırsatlar yakaladılar.
Etkinliğimizde 5 yatırım ağı ile 6 kuluçka merkezi etkin olarak temsilcileriyle birlikte jürimizde yer almışlar ve tercih etikleri kategorilerdeki tüm projeleri değerlendirmişlerdir. Bunlara ek olarak, TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Sn. Mehmet Aslan, TÜSEB Projeler ve Destek Daire Başkanı Sn. Batuhan Yeşilyurt ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 2 temsilci de etkinliğimiz jüri kadrosunda görev almışlardır.
PROJELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2 gün boyunca süren etkinliğimizde yaklaşık 700 birebir görüşme gerçekleşmiştir.
3 kategoride en yüksek puanı alan toplamda 9 proje her kategorinin birincisini belirlemek için 15 Aralık 2023 tarihinde final değerlendirmelerine davet edilmiştir. Yapılan nihai değerlendirmelere istinaden kategori bazlı birinciler 100.000 TL büyük ödülün sahibi olurken, proje sahipleri henüz 30 yaşını doldurmamış 3 projeye de Yürütme Kurulumuzun kararıyla 20.000 TL Mansiyon Ödülleri verilmiştir.
KAZANANLAR PROJELER
- ÇEVRE VE ENERJİ UYGULAMALARI
UYDU VE İHA GÖRÜNTÜLERİ İLE BİTKİ SAĞLIĞININ YAPAY ZEKA DESTEKLİ OLARAK İZLENMESİ
Projenin Amacı: Tarımsal arazilerden uydu ve drone aracılığıyla elde edilen RGB ve multispektral görüntüler kullanarak yapay zekâ tabanlı yazılım geliştirilmesidir. Geliştirilen yazılım ile hasat dönemi belirlenmesi, bitki büyüme, rekolte tahmini, nem, bitki sağlığı, bitki yoğunluğu ve yaprak alanı analizlerini gerçekleştirmektir. Gerçekleştirilen analizler tarım üreticilerinin mahsulünden daha fazla verim alabilmesini, yıllık rekoltelerini hesaplayabilmelerini ve arazilerinin takibinin kolaylaştırılmasını sağlayacaktır. Geliştirilecek olan sistemde yapay zekâ destekli görüntü işleme teknolojileri kullanılacaktır. Bu sayede bitki fenotipi veya arazideki ışık değişiminden dolayı oluşacak analiz sonucu farklılıkları optimize edilerek sistemin her ortamda çalışabilmesi sağlanacaktır. Projenin kullanıcılara sunduğu temel hizmet; çiftçilerin ekim arazisi ve ürüne hakimiyetini arttırarak mahsul kaybını azaltmak, ektiği üründen aldığı verimi ve ürün kalitesini yükseltmektir. Ekim arazilerindeki gözlem ve tespit problemlerini ortadan kaldırarak bitkiye verilen ilaç, su ve gübre miktarlarını optimize ederek bilgi ve tecrübe eksikliğine bağlı verim kaybını azaltmaktır.
- SAĞLIK UYGULAMALARI
DERİN TEKNOLOJİ TABANLI TÜMÖR 3B GÖRÜNTÜLEME CİHAZI
Teşhisi konmuş meme kanseri ameliyatlarında (lumpektomi, SLNB), meme cerrahları ön patoloji raporuna göre ameliyatı sonlandırmaktadır. Yaklaşık 1 ay sonra çıkan detaylı patoloji raporlarına göre ise ikinci bir ameliyat ihtimali olabilmektedir. Derin teknoloji 3DEEPXR cihazımız, ameliyatı yapan cerrahın hastadan aldığı tümörü ameliyat esnasında 10 dakika içinde 3B görüntüleyerek ameliyatın seyrine karar vermesine yardımcı olacaktır. Bu sayede hem hasta ve hasta yakınlarında meydana gelebilecek moral bozukluğunun önüne geçilerek yaşam motivasyonunun artmasına hem de ameliyat maliyetlerinin düşürülmesiyle Türkiye ekonomisine de katma değer sunulmuş olacaktır.
- DİĞER UYGULAMALAR
ATIK POLİMERİK MALZEMELER İÇİN HİDROTERMAL DEVULKANİZASYON VE DEPOLİMERİZASYON TEKNOLOJİSİ
ICARBON projesi, polimer yapıları yeniden şekillendirirken çevresel olarak sürdürülebilir ve ekonomik olarak uygundur. Hiçbir kimyasal solvent kullanılmamakta ve sistem kendi içinde döngüsel bir üretimi desteklemektedir. Devulkanizasyon ve depolimerizasyon süreleri, atık girdilerine bağlı olarak kolayca optimize edilebilir. Projenin teknolojisi ve katalizör sistemi, farklı atık kauçuk türlerinin geri dönüşümü için tasarlanabilen çok yönlü bir teknolojidir. Kararlı kaliteler sunar ve yeni kauçuk ürünlerin üretimi için 10-15 phr oranlarında kauçuk formülasyonlarına dahil edilebilir. Ayrıca son dönemde plastik, kompozit ve poliüretan sektörü atıklarında da test etmeye edilen proje; poliüretan atıklarından polyol elde edilmesi, cam fiber yada karbon fiber yapılı kompozit yapılarında geri dönüştürülmesi konusunda da umut verici sonuçlar vermektedir.
- MANSİYON 1
AGROMECHATRONICS
Bitkide veya toprakta bulunan zararlı ya da hastalığa ihtiyaç oranında tedavi yapılması; ekonomik, ekolojik ve insan sağlığı açısından pozitif etkilerin görülmesine neden olacaktır. Tasarlanan güneş enerjisiyle çalışan robot tarlada ihtiyaç oranında minimum ilaçlama yapmakla yükümlü olacaktır. Tarla içinde dolaşarak aldığı görüntüler ile hastalığın hangi evrede olduğunu tespit edip, hastalığın, zararlının, bitkinin gelişme dönemine göre ilaç tedavisi uygulamaktadır. Otonom veya uzaktan kontrol ile tarla içinde kontrol edilebilen robot çapalama, gübreleme, tohum ekme ve fide dikme gibi birçok görevi de yapabilecektir. Aynı zamanda, toplanan verilere göre hastalık ve bitki sağlığı konusunda tahminlemeler yapmaktadır.
- MANSİYON 2
OWLINE: BAĞIMSIZ ACİL DURUM HABERLEŞME ŞEBEKESİ VE AFET YÖNETİM ALTYAPISI
Owline acil durum haberleşme altyapısı, GSM ve telefon şebekesine ihtiyaç duymadan, enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayan bağımsız bir ağ altyapısıdır. Kamu kurumlarıyla birlikte Proje; GSM şebekesinden bağımsız bir haberleşme altyapısını kurarak acil durumlarda haberleşmenin kesintisiz sürmesini sağlayarak afetlerde oluşabilecek zararları minimize etmeyi hedeflemektedir. Owline haberleşme sistemi iki temel unsurdan oluşmaktadır; 1.Owline WiFi Şebekesi 2.Owline Acil Durum Altyapısı Owline WiFi Şebekesi; Şehirlerde depremden en az etkilenecek noktalara yerleştirilen ve 2.4 Ghz bandında IEEE 802.11b/g/n standardında iletişim sağlayan wifi istasyonlarından oluşan bir şebeke ağıdır. İstasyonlar konumlandırılacakları bölgenin nüfus yoğunluğu ve yüz ölçümüne bağlı olarak belirlenen adetlerde, bölgeyi hekzagonal biçimde çevreleyerek birbirleriyle WiFi aracılığıyla iletişim kurmaktadır. İstasyonlar dahili bataryaları ve güneş panelleri sayesinde enerji ihtiyaçlarını da kendiliğinden sağlamaktadır. Bu sayede sistem, GSM şebekesi çökse dahi insanların iletişim kurabilecekleri alternatif bir şebeke altyapısı sağlamaktadır.
- MANSİYON 3
TEKNOLOJİK ALERJİ TANI BANDI VE MOBİL ASİSTANLIK UYGULAMASI
Proje ile; Alerji şüphesi yaşayan bireylerin teste erişimini ve test sürecini kolaylaştırmak, alerji sahibi bireylerin uygun yaşam tarzlarını oluşturmaları ve yaşam kalitelerini yükseltmeleri için doğru bilgilere kolay ulaşmalarını sağlamak, mevcut sistemdeki alerji test süreçlerine göre zaman ve emek açısından daha tasarruflu sistemlere olan ihtiyaç problemlerine teknoloji temelli çözüm geliştirilmektedir. Ürün; yara bandı formatında sunulan, evde kullanıma uygun alerji tanılama ön testidir. Üründeki test bantları, alerji mobil uygulaması ile entegre çalışmaktadır. Alerji şüphesi yaşayan birey test bandını koluna yerleştirdikten sonra uygulama alerjenle temas eden bölgenin reaksiyonunu analiz ederek ön test niteliğinde yönlendirme sonucu verecektir. Alerjenlere göre aralıklı saatlerde testin gerektirdiği ve test sonucunu etkileyen test alanı kontrolleri de mobil uygulama tarafından yapılacaktır. Mobil uygulama cilt kontrolleri ve ciltteki tepkiyi okumak için cihaz kamerasından aldığı görüntüleri görüntü işleme tekniğiyle karşılaştırarak yapay zekâ desteği ile analiz sağlamaktadır. Uygulama testin sonuç yorumunu yaparken mevcut kullanımdaki Yama testi değerlendirme ölçütlerini kullanmaktadır. Test süreci sonunda uygulama sunduğu şemalar ile kullanıcının değişimi görmesi sağlanır, kullanıcıya test sonucunu verirken ön test olduğunu belirtir, gerekli durumlarda kullanıcıyı hekime yönlendirir.