Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği tarafından 2021 yılında dokuzuncusu düzenlenen TET Proje Pazarı etkinliğimiz, 27-28 Ocak 2021 tarihleri arasında küresel COVID-19 pandemisi nedeniyle tamamen sanal ortama taşınarak Deal Room isimli platformda gerçekleştirildi. TET Proje Pazarı 9 etkinliği kapsamında bu yıl elektrik, elektronik ve bilişim alanlarında yer alan projelerin başvuruları kabul edildi. Tüm proje başvuruları arasında 1. gelecek projeye 100.000 TL, 2.’ye 75.000 TL ve 3.’ye 50.000 TL para ödülü verilmesi kararlaştırıldı.
Etkinlik Hazırlık Süreci
Proje başvuru döneminde öncelikli olarak üniversiteler, Ar-Ge merkezleri, teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri vb. paydaşlara poster gönderimleri yapıldı. Etkinliğimiz tanıtımı kapsamında 5 Şubat 2020 tarihinde, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ziyaret edilerek paydaşımız IEEE Türkiye Öğrenci Kolları ile koordinasyonda Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt ile İnovasyon ve Girişimcilik Semineri gerçekleştirildi. Üniversite seminer programlarımızın pandemi nedeniyle sekteye uğraması sebebiyle, Kasım 2020 itibarıyla İnovasyon ve Girişimcilik temalı, ekosistemin kanaat önderlerinin öğrenciler ile buluştuğu 3 adet Webinar düzenlendi. Bu webinarlarımızda bizlere Metin Salt’ın yanında, Eczacıbaşı Momentum Yöneticisi Burak Yuman ve Hackquarters CEO’su Kaan Akın da eşlik ettiler.
Yine etkinliğimiz tanıtımı kapsamında Kasım 2020 itibarıyla sosyal medya ajansı Tüplü Televizyon ile anlaşma sağlanarak Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram ve Youtube hesaplarımız üzerinden içerik üretimi ve paylaşımlara başlandı. Ek olarak, geçtiğimiz yıl ödül alan projelerimizden ticarileşenler ile röportaj çekimleri yapılarak 6 adet Ticarileşen Proje Tanıtım Filmi hazırlandı. TET Proje Pazarı 9 etkinliğimizin tanıtım filmi için ise etkinliğimiz kapsamında yapılan tüm faaliyetlerden görüntüler toplanarak film haline getirilmesi kararlaştırıldı.
Yeni Paydaşlar Eklenme Süreci
21 Aralık 2020 tarihinde proje başvuru dönemi sona erdi. Bu süreçte 471 proje başvurusu gerçekleşti. Danışmanımız Prof. Dr. Melih Bulu ve 64 jüri üyemizin birkaç kademeden oluşan ve detaylı değerlendirmesi neticesinde etkinliğimizde sergilemeye karar verilen proje sayısı 69 ‘a indirildi.
Etkinliğimiz kapsamında topladığımız ve değerlendirdiğimiz bu projeleri sadece ödül vermekle kalmayıp ticarileşme yolunda bir sonraki safhaya taşınması için sene boyunca yatırım ağları ve kuluçka merkezleri ile birçok işbirliği toplantıları gerçekleştirildi. Türkiye’nin en önde gelen ve bazılarının uluslararası ayağı da olan 11 adet yatırım ağı ve 10 adet kuluçka merkezi ile iş birliği protokolü imzalandı.
Paydaşlık protokolü imzaladığımız Yatırım Ağları ve Kuluçka Merkezleri için web sitemizde ön elemeyi geçen 69 finalist projeyi inceleyebilecekleri ara yüzler oluşturuldu ve görüşmek istedikleri projeleri tarafımıza bildirmeleri istendi.
Paneller
Proje sergisi ve jüri değerlendirmeleriyle eş zamanlı olarak 27 ve 28 Ocak tarihlerinde ekosistemin önemli kurumlarının temsilcilerinin yer aldığı iki adet çevrimiçi panel de gerçekleştirildi. 27 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve Proje Pazarı Akademik Danışanı Prof. Dr. Melih Bulu moderatörlüğünde “Girişimciliğin Yeni Normali: Tehditler - Fırsatlar” adlı bir panel gerçekleştirilmiş olup; panel katılımcıları olarak TR Angels Yatırım Kurulu Başkanı Namık Kural, Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren ve Sente Foundry Kurucusu Serhat Çiçekoğlu yer aldı. 28 Ocak tarihinde gerçekleştirilen “Girişimcilik Mutfağı” adlı webinarımızda ise Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt’ın moderasyonunda; Galata Business Angels Genel Sekreteri Ata Uzunhasan, İTO Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, BİST Özel Pazar Direktörü Mustafa Yıldız ve ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Serdar Alemdar panelistlerimiz olarak yer aldı.
Projelerin Değerlendirilmesi
Ön değerlendirme ve ana değerlendirmede iş dünyasından profesyoneller ve akademisyenlerden oluşan 64 kişilik jüri üyelerimiz iki gün boyunca projeler ile birebir çevrimiçi toplantılar yaparak değerlendirmelerini de yine web sitemizde yer alan online sistem üzerinden yaptılar.
Proje sahipleri iki gün boyunca çevrimiçi olarak projelerini tüm paydaşlarımıza sergileme imkânının yanı sıra, Deal Room platformu sayesinde konvansiyonel etkinlikte fırsat bulamadıkları tüm paydaş kurumlarımızın temsilcilerine ve etkinliğimizde yer alan ekosistemin tüm önemli isimlerine toplantı daveti iletme imkânı buldular. Bu toplantılarda proje sahiplerimiz yatırım arayışına ek olarak, projeleri için detaylı geri bildirim, Mentorluk ve network geliştirme konularında da fırsatlar yakaladılar.
Yatırım ağları, kuluçka merkezleri ve 2 gün boyunca jüri üyelerimizin gerçekleştirdiği toplantılara ek olarak plansız gelişen girişimci-yatırımcı/kuluçka merkezi gibi toplantılar da eklendiğinde etkinlik kapsamında 1.000’e yakın toplantı gerçekleştiği görüldü.
Sonuç
Paydaşlarımızın görüşmek istediğini ilettiği projeler ile paydaşlarımız arasında deal room platformu üzerinden toplantılar planlandı. Keiretsu Forum Türkiye, Vestel Ventures, TR Angels, Grow in EMEA, Boğaziçi Ventures, Startupfon, Eczacıbaşı Momentum ve BİST Özel Pazar bu yıl proje sunumlarını dinleyen paydaş yatırım ağları oldu. Toplamda 8 yatırım ağı 23 tekil proje ile 39 toplantı gerçekleştirdi.
Etkinlik çerçevesinde startup ekosisteminin önemli bir parçası olan 7 adet kuluçka merkezi paydaşımız Arçelik Garage, T3 Girişimcilik Vakfı, ODTÜ Teknokent, İTÜ Arı Teknokent, Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, TİM-TEB Girişim Evi, Girişimcilik Vakfı ve Haliç Teknokent de toplamda 25 tekil proje ile 52 toplantı gerçekleştirdi.
Bu yıl tek kategori üzerinden ilk 3 proje sahibine ödül verileceği için ana değerlendirme sonucunda en yüksek puanı aldığı tespit edilen 8 proje 1 Şubat 2021 tarihinde 41 jürimize son bir sunum daha yaptılar ve bu nihai değerlendirme neticesinde aşağıda ismi geçen projeler ödül almaya hak kazandılar:
- Glaukot (100.000 TL)
Proje Açıklaması: Glokom (göz tansiyonu) göz hastalığına sahip hastaların gün içerisinde, evde kullanabilecekleri, görsel uyarı aracılığıyla oküler kan akışını hastalığın durumu ve seviyesine göre arttırarak, nörodejenerasyon etkilerini azaltan ve basınç kontrolünü sağlayan, görsel uyarılı glokom tedavi gözlüğü üretilmesidir.
- Doğal Kontrol Ara yüzüne Sahip, Esnekliğini Değiştirebilen Akıllı El Protezi (75.000 TL)
Proje Açıklaması: Kullanımı öncesinde uzun öğrenme ve rehabilitasyon sürelerine ihtiyaç duymayan, esnekliğini tıpkı sağlıklı insanlar gibi doğal bir kontrol ara yüzü ile çevresel koşullara ve tutulacak objenin özelliklerine göre adapte edebilen, yüzey elektromiyografi sinyalleri ile kontrol edilen, insan eli gibi değişken esnekliğe sahip, kişiye özel uyarlanabilir akıllı el protezi tasarımıdır.
- Smart Garden: Endüstri 4.0 Ve Led Teknolojisi İle Geliştirilmiş Aeroponik Ve Hidroponik Sistemler (50.000 TL)
Proje Açıklaması: Kapalı alanda kurulması planlanan yeni nesil bitki üretim tesisleriyle, bitkilere özgü geliştirilen LED aydınlatma ünitesiyle 4 mevsim hiçbir zirai ilaç kullanmadan normal tarıma oranla daha kısa sürede ve %95 daha az su kullanarak kat çıkma imkânı ile minimum alanda maksimum verimle üretim yapan yeni nesil aeroponik-hidroponik bitki üretim tesislerinin kurulması amaçlanmıştır.